© Philip Demeester, 2021

© Philip Demeester, 2021

© Philip Demeester, 2021

© Philip Demeester, 2021

 

De Pijn van het Genot

Nu en dan nodig ik enkele onbekenden uit in mijn studio voor een naakte dans-improvisatie, het exploreren van hun lichamelijke intimiteit, het spelen van een sm-spel... 150 m² studioruimte en een zee van tijd. Ze komen uit Londen, Den Haag of gewoon uit de buurt. Zij geven vorm aan hun fantasie, ik documenteer hun spel, hun emoties. Er wordt niet geposeerd, maar gespeeld - zonder grenzen. Er is geen enkele interventie van de fotograaf, en na het spel is alles voorbij - no strings attached, geen ruil van foto’s, geen verplichte gezelligheid...Wat telt is het moment en de emotie.

Niets is mooier dan hiervan getuige te mogen zijn en er getuigenis van af te leggen. Het bezielde lichaam en de vluchtigheid van de (gemoeds)beweging, en de werking van de ideologie in ons lijf en leven zijn dan ook mijn thema's - artistiek zowel als filosofisch, fotografisch zowel als literair.

De foto’s die ik hier aanbied willen getuigen van de overweldigende intimiteit die ik kon ervaren tijdens enkele van de SM-sessies.

Wat mij boeit aan het sado-masochistisch spel zijn niet de beeldende mogelijkheden van fetisj en kledij, maar de intensiteit van de tussenmenselijke uitwisselingen.

Bovenal echter stelt hun spel steeds weer mijn filosofische zekerheden in vraag.
De eenvoudigste is: waarom doen wij zo weinig moeite in de liefde, terwijl zij vaak uren en honderden kilometers onderweg zijn voor enkele intense momenten?
Boeiender echter is de vraag naar de macht. Waarom zijn wij zo bang van macht, waarom denken we spontaan aan misbruik? Terwijl hun spel toch toont dat macht ook kan betekenen: de kracht en moed hebben om de ander over zijn/haar grenzen te dwingen, daar te brengen waar hij/zij altijd al heen wou, maar niet durfde of niet kon. Hun spel stelt de belangeloosheid van relaties radicaal in vraag, en toont tegelijk dat macht ook liefdevol kan zijn.

Meer nog, het lijkt erop dat liefde betekent: die macht uitoefenen die je toekomt om je partner weerwerk te bieden, zodat hij/zij kan groeien, zich kan ontplooien en grenzen overschrijden. Voor de ‘machtloze’ maakt het inzicht in de machtsverhoudingen het verschil tussen ‘slachtoffer zijn’ en ‘slaaf spelen’, tussen mishandeld worden en hemels genot, tussen vernedering en katharsis.
Want het gedachteloze genot voert vaak tot pijn, maar de bewuste pijn tot de grootste vervulling. Niet alleen in sex en in liefde, maar ook in sociale verhoudingen en politieke beslissingen. Het platte egalitarisme blijkt dan vaak hopeloos naïef om niet te zeggen misdadig onverschillig.

Ik hoop dat deze foto’s u kunnen inspireren tot openheid, intense communicatie en waardering voor de/het ander.

licht / beweging / tijd
home | © 2021 Philip Demeester